Idéhistorier: Forstå din samtid

DANNELSESREJSEN Idéhistorier: Forstå din samtid

Hvad er det for en tid vi lever i? Hvordan er vores samtid egentlig?

Engang sagde man, at dumme og almindelige mennesker forstod sig på personer, de lidt kvikkere på begivenheder, og de lidt klogere forstod sig på ideer. Det kan være forkert, men den daglige mediestrøm synes ikke at privilegere ideerne i sine kaskader af snak.

Derfor kan det være svært rigtigt at forstå den tid, vi lever i, og dermed også at forstå hvem vi selv er og hvori vores vilkår består. Når vi blot hører om, hvad der er sket og de domstolsagtige skænderier om hvem der havde skylden, når et hvert ’hvorfor’ bliver til et spørgsmål om strategi, så forstår vi ikke hvad der tænkes med det, der villes og gøres. Vores samtid forbliver banal for os. Men det er den ikke. Vores samtid bliver ugennemskuelig for os. Men det er den ikke.

Det må vi have rettet op på. Derfor indbyder vi til denne Dannelsesrejse – Idehistorier, Forstå din samtid. Igennem en række af idéhistorier vil vi gøre det klart, hvordan den tid, vi nu lever i, blev til, og dermed også hvori den består. Det vil sige, at vi vil fokusere på de idéer, der har skabt vores samtid, hvordan de formede sig, hvordan de udgør vores nutid, og hvordan de vil hjælpe os til at forme vores fremtid. Intet mindre.

Det kan være banalt at sige at for at forstå et menneske, der hvor det er nu, må man forstå hvad det har med sig. Men om vores fælles samtid synes historien at være sendt til begravelse. Det er synd, fordi vi som kollektiv derved kommer til at leve som demente og vildfarne snakkesalige pludrehoveder.

At forstå sin samtid vil ikke mindst sige at forstå de idéer, der er på spil. De idéer der er medarvede, som nogle gange forsvinder og som dukker op igen. Undertiden kan man undre sig over, hvordan et emne kan få så meget tænding, mens noget vigtigere synes at fortone sig. Men det er næppe helt tilfældigt, og netop ved ikke bare at anskue personerne eller begivenhederne men idéerne, kan det blive tydeligt for os, hvordan vores samtid er sat sammen. Der handler om at fremdrage det, der ikke er synligt, men heller ikke skjult, så vi bedre forstår os selv og vores vilkår. Ved at udrulle en række idéhistorier ser vi nye sammenhænge mellem det, vi er gjort af, og den facon hvormed vores måde at pege fremad er præget.

Velkommen til en Dannelsesrejse, hvor vi skal forstå os på os selv som væsener i vores nutid.

UGEPROGRAM

Dag 0: Udrejsedag
Om aftenen: Introduktion til ugen, til os, til hinanden og til idéernes historie

 

Dag 1:
Formiddag: Samtidens idéhistorie
Eftermiddag: Styresystemernes idéhistorie

 

Dag 2:
Formiddag: Krigens idéhistorie
Eftermiddag: Projektsamfundets idéhistorie

 

Dag 3:
Formiddag: Teknologiens idéhistorie/ Klimaets idéhistorie
Eftermiddag: Vidensautoriteternes idéhistorie/ Spiritualitetens idéhistorie

 

Dag 4: Hvile- og turdag

 

Dag 5:
Formiddag: Dystopiernes idéhistorie
Eftermiddag: Kærlighedens idéhistorie

 

Dag 6:
Formiddag: Identitetens idéhistorie
Eftermiddag: Opsamling og overblik

 

Dag 7: Hjemrejsedag

HOTEL

Hotel Dolphin er et hyggeligt lille familiedrevet trestjernet hotel, som ligger i byen Tolos gamle bydel, lige ned til Tolobugten. Fra hotellet kan man nyde udsigten til småøerne Romvi og Koronsi, gå de få meter til stranden, som ligger lige udenfor hotellet eller besøge den lille fiskerhavn og følge med i den daglige aktivitet.

Hotellet har egen bar og restaurant samt poolområde med fantastisk udsigt, hvor man kan slappe af efter dagens undervisning og i den fire timer lange middagspause.

Værelserne er alle udstyret med tv, telefon, sikkerhedsboks, køleskab, aircondition, gratis WiFi og privat badeværelse. Alle værelser har desuden egen balkon med udsigt til haven og bjerge eller til havet.

SEVÆRDIGHEDER

Hotellet ligger i byen Tolò, som er en charmerende lille fiskerby beliggende på halvøen Peloponnès, to timer fra Athen. Byen har små hyggelige butikker og en hovedgade, hvor man i roligt tempo kan opleve byens atmosfære. Men nok så vigtigt, er der en masse gode restauranter og tavernaer, der serverer klassiske græske- og Middelhavsretter, og som har friskfangede fisk hver dag. Det er græsk fra ende til anden.

Vi skal bo på halvøen Peloponnes, hvor Odysseus ifølge myten sejlede rundt. Her er masser af historiske seværdigheder, som man kan udforske på hvile-og turdagen.

Peloponnes er et levende kulturelt skatkammer, som bugner af arkæologiske og historiske seværdigheder, der hver især bærer væsentlige vidnesbyrd om den europæiske dannelses rødder. På kursusugens fridag er der en oplagt mulighed for, enten på egen hånd eller i en gruppe, at mærke historiens vingesus på et eller måske flere af de steder, som ligger inden for rimelig rækkevidde af vores skønne rejsedestination Tolo ved Den Argoliske Bugt. Her er fremhævet et udpluk af den peloponnesiske perlerække af unikke udflugtsmål, som det varmt kan anbefales at aflægge et besøg på denne Dannelsesrejse til vores kulturs vugge:
Ruinerne efter det antikke Mykene, hvor der er gjort betydelige arkæologiske fund fra den såkaldte mykenske kultur (sen bronzealder), som regnes for den første store civilisation på det græske fastland
Argos, den ældste by i det gamle Grækenland, med et imponerende teater, templer for Apollon og Athena, en agora mv. I nærheden heraf finder man på toppen af et bjerg et byzantinsk borganlæg, Larissa, med en storslået udsigt over slette og øhav
Den antikke by Epidauros, hvis særdeles velbevarede friluftsteater er berømt for sin fremragende akustik, og i omegnen af hvilken der befinder sig et helligt område for Asklepios, lægekunstens gud i oldtidens Grækenland
Olympia, en panhellensk helligdom, hvor Zeus, den mægtigste af de græske guder, dyrkedes, og hvor de første olympiske lege blev afholdt til hans ære så tidligt som i 776 f.Kr.
Nafplio, en hyggelig havneby (kun 20 minutters kørsel fra vores Tolo) i bunden af Den Argoliske Bugt med flere gamle fæstningsanlæg og statelige bygningsværker, der vidner om byens fortid som det moderne Grækenlands første hovedstad 1828-1834
Arkadien, et tyndtbefolket og varieret bjergområde midt på Peloponnes, som i den tidlige hyrdedigtning og kunst blev stiliseret til indbegrebet af uberørt landlig idyl – et endnu i dag enestående bjerglandskab med afsondrede landsbyer
Hydra og Spetses, to af De Saroniske Øer, som man kan komme til pr. båd fra Tolo, hvilket i sig selv er en oplevelse værd. Førstnævnte har i flere årtier været et yndet ferie- og tilholdssted for kunstnere og intellektuelle, mens sidstnævnte er kendt for sine gode badestrande.

Praktisk info

Det får du: Fly t/r, bustransfer til og fra hotel, 7 overnatninger på Hotel Dolphin, kvartpension med lækker morgenmad, friskpresset juice, kaffe, te og kage og frugt i pauserne om formiddagen og eftermiddagen, 30 timers undervisning i filosofiens historie. 

Ved tilmelding opkræves et depositum på 3.500 kr. Derudover er der også betalt for: Turistskat 3 euro pr. værelse pr. nat. Skatter og afgifter til fly og til Rejsegarantifonden

Pris ved tidlig tilmelding:

12.995,-

Tilmeld dig her

Udfyld formularen nedenfor og vi vender tilbage hurtigst muligt.