Dannelsesrejser.dk

Ugeprogram Filosofisk livsglæde

Vi lever i en dyster tid. Krigsstemningen, kriserne og konjunkturerne kan få os til at se nedslået på tilværelsen. Til andre tider kan det omvendte være tilfældet. Så er det jubelidioterne snarere end katastrofejunkierne, der har vind i sejlene. 

Filosofien er ikke undtaget fra at svinge med i disse omskiftelser. Alligevel er der i filosofien også en understrøm, der har berøring med en dybere livsglæde, hinsides optimisme og pessimisme. På kurset her vil vi være på sporet af denne livsglæde på filosofisk vis. Det vil vi være i fænomener som lyst, kraft, smag, lykke, latter, stil og selvomsorg. Og til at ledsage os vil vi slå følgeskab med nogle af de største tænkere såsom Platon, Spinoza, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Foucault og Deleuze. 

Når konjunkturerne og stemningerne changerer frem og tilbage kan det nemlig være godt at kende til noget, der ikke er så konjunkturbestemt. Den stoiske ro er et populært bud her, men bestemt ikke det eneste. Mens stoikeren søger sin ro i en vis uafhængighed af livet, vil vi på kurset her snarere være på udkig efter en tænkning, der finder glæde i livets strøm. Livet selv indeholder en livsbekræftende kraft. Og når vi søger 'det gode liv' ved at formgive livet, så glemmer vi let, at den lykke vi måtte finde derved måske kun findes, fordi det gode allerede er i livet selv.  

Ved at være sammen med disse tanker og lave disse tankers bevægelse er det håbet – og erfaringen – at det kan føre til bedre liv.